HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

Skálázhatóság

2009.08.19. 13:37 dr. Lengyel László

 

Minden SaaS alkalmazást számos kliens, és minden kliensen több felhasználó használhat egy időben. Ennek következtében az alkalmazásnak képesnek kell lennie nagyszámú felhasználó egy időben történő kiszolgálására. A skálázhatóság egy olyan kihívás, amelyet három különböző szinten is kezelni kell:
        A SaaS alkalmazásban, amely maga a szolgáltatásfunkció forráskódja.
        A SaaS alkalmazás szerveren.
        Az adatbázis szerveren.
A három különböző szinten a skálázhatóság más-más eszközökkel valósítható meg. Az alkalmazások skálázásában két elterjedt módszert kell megemlíteni:
        Scale-up: a meglévő számítógép vagy számítógépek feljavítását jelenti. Például egy 4 processzoros számítógép feljavítása 8 processzoros számítógéppé.

Scale-out: a folyamat lényege, hogy újabb számítógépek kerülnek üzembe helyezésre. Ebben a modellben, ha egy szerver eléri a maximálisan kiszolgálható kérések számát, akkor attól kezdve más szerver szolgálja ki a kéréseket. A SaaS megoldások többnyire a Scale-out-ra támaszkodnak, amelyhez egy általánosan elterjedt megoldás a klaszterek használata.

Szólj hozzá!

Címkék: saas

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr931300302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása