HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

Miért tér el a beszerzési jóváírás készletköltsége az eredeti számla költségétől?

2013.07.25. 10:29 Knipfer_Tibor

A beszerzési jóváírásban szereplő cikk költsége a cikk kartonon beállított készletértékelési módtól függ.

FIFO készletértékelési mód esetén a készletcsökkenés (beszerzési jóváírás) a legelső nyitott készletnövekedés költségét kapja meg alapesetben.

Tegyük fel, hogy egy FIFO-s cikkhez az alábbi 3 beszerzési tétel kapcsolódik:

Miért tér el a beszerzési jóváírás készletköltsége....jpg

 

 

 

 

Szeretnénk jóváírni a legutolsó beszerzést (SB10003). Kézzel vagy bizonylatmásolás segítségével rögzítjük a beszerzési jóváírást. A bizonylatmásolás a mennyiséget és a beszerzési egységárat (120) is átmásolja az eredeti javítandó bizonylatból.

A beszerzési jóváírás könyvelésekor, amennyiben az automatikus költséghelyesbítés aktív, a rendszer a legelső nyitott készletnövekedéshez (SB10002) kapcsolja a jóváírást. Ennek a készletnövekedésnek 110 volt az egységköltsége és ennek megfelelően a jóváírás is 110 egységköltséget és 2*110=220 összköltséget kap, a kívánt 2*120=240 helyett.

Ha az automatikus költséghelyesbítés inaktív, akkor első lépésben a beszerzési jóváíráson szereplő összeget könyveli a NAV, de a készlethelyesbítés futtatása az egységnyi költséget módosítja 110-re (az összköltséget 220-ra).

Ezt az alapértelmezett rendszerműködést elkerülhetjük és a készletköltség tekintetében a jóváírást a számlához rendelhetjük, ha

  • a beszerzési jóváírás sorában megjelenítjük a Kiegyenlítési céltétel mezőt és
  • a mezőt lenyitva kiválasztjuk a megfelelő beszerzési tételt

A kiegyenlítési céltétel mező megadásával a rendszer a kiválasztott készletnövekedés költségére helyesbíti a jóváírás költségét és figyelmen kívül hagyja a FIFO elvet.

Amennyiben a beszerzési jóváírást mindig össze szeretnénk kötni a beszerzési számlával vagy bevételezéssel, akkor a Beszerzés és kötelezettségek beállítása ablak Pontos ktg.visszaáll.kötelező mezőjét jelöljük be. Ez az alábbi két dolgot fogja eredményezni:

  • Bizonylatmásolásnál a Kiegyenlítési céltétel mező tartalmát kitölti a rendszer az eredeti bevételezés tételszámával
  • A felhasználó hibaüzenetet kap, amennyiben beszerzési jóváírást üres Kiegyenlítési céltétel mezővel akar könyvelni

Szólj hozzá!

Címkék: beszerzés nav microsoft dynamics nav microsoft dynamics navision beszerzési jóváírás

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr505425590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása