HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

SLA, OLA

2009.08.27. 13:40 dr. Lengyel László

 

A szolgáltatás minőségének (Service Level Agreement, SLA) a szolgáltató és az ügyfél által egyaránt elfogadott metrikája. Jellemzően több teljesítménymutatón alapul. A szervezeten belüli szolgáltatás minőségének (Operational Level Agreement, OLA) a szolgáltató és a felhasználói oldal által elfogadott metrikája. A jól definiált SLA / OLA szoros korrelációt mutat a szolgáltatás minőségével, objektív, valamint lehetőleg automatikusan mérhető.
Mi a szolgáltatás célja? Jó minőség biztosítása minimalizált erőforrásokkal. Az ehhez kapcsolódó SLA paraméterek a következők:
        Műszaki SLA: rendelkezésre állás, sebesség, pontosság.
        Üzemeltetési SLA (kapcsolódó humán tevékenységek hatékonysága): ügyfélszolgálat, hibaelhárítás, változások.
A webes szolgáltatások SLA paraméterei:
        Elérhetőség (%): lehet-e kapcsolódni.
        Sebesség: válaszidő (msec).
        Hibaarány: timeoutok, túlterheltségi jelenségek gyakorisága (%).
Az SLA a szolgáltatás minden érintettjének hasznos információt nyújt:
        Ügyfél
o   Dokumentált a minőség.
o   Érzékeli, hogy odafigyelnek a szolgáltatására.
        Szolgáltatásértékesítés
o   Értéknövelő tényező.
o   Elégedettebb ügyfelek, még akkor is, ha nem 100%-os a szolgáltatás.
        Üzemeltetés
o   Azonnali válasz a kritikus esetekre.
        Műszaki kapacitástervezés.
        Munkaszervezés
o   Kapacitásbővítés, átszervezések.
Az SLA mérésével kapcsolatosan számos probléma felmerül: méréstechnikai problémák, mérőeszközök saját hibája, értékelési kérdések, valamint felelőségi kérdések. Ami tény, hogy az SLA soha sem lesz 100%-os, de a rendszeresen közzétett és áttekinthető jelentéseket a felhasználók, illetve ügyfelek, többnyire elolvassák és megértik, érzékelik a változásokat és a különbségeket, és nem utolsó sorban elfogadják, mint a minőségértékelés objektív formáját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr751300308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása