HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

Látogatási terv ellenőrzése GPS-koordináták alapján Microsoft Dynamics CRM-ben

2012.02.08. 16:29 dr. Lengyel László

Feladat, probléma: amire meg oldást keresünk

Üzletkötőink látogatási tervek alapján járják az országot és végzik az ügyféllátogatásokat, valamint értékesítési feladataikat. A látogatási terveket az üzletkötők vezetője állítja össze és egyezteti az egyes üzletkötőkkel. Egy-egy látogatást a CRM-ben találkozóként rögzítünk. A találkozóhoz kapcsolódó elemként linkeljük a meglátogatott partnert. Az üzletkötő napi és heti látogatási tervet tud nyomtatni a rendszerből, amelyen szerepel a látogatás időpontja, a látogatás pontos címe (partner kartonról lekért információ), a partner elsődleges kapcsolattartója,
telefonszámok, valamint a találkozóhoz felvitt megjegyzések. A látogatás után az üzletkötő a CRM-ben rögzíti a megbeszélteket, az új információkat, és mint sikeresen elvégzett tevékenységet, lezárja a találkozót. Ha a találkozó meghiúsul, akkor, mint nem teljesült találkozót zárja le.

Az értékesítési vezető heti rendszerességgel ellenőrzi, hogy az értékesítő munkatársak milyen sikerrel látogatják az ügyfeleket. Az ellenőrzés során szeretné összevetni a céges autókhoz tartozó GPS információkat a CRM-ben szereplő, sikeresen elvégzett találkozókhoz tartozó címekkel. 

Motiváció: miért jó, ha megoldjuk a feladatot

Az ellenőrzést végző értékesítési vezető egészen biztos lehet, hogy az adott napon az értékesítő munkatárs
fizikailag megközelítette a találkozó helyszínét.

A megoldás

MSCRM 2011-hez készített, a feladatot elvégző kiegészítő komponens.

A megoldás részletei, hogyan működik

Az ellenőrzéshez szükségünk van a céges autók által összegyűjtött GPS koordinátákat tartalmazó fájlokra. A fájlok például letölthetők a GPS szolgáltatást nyújtó vállalat internetes portáljáról.
 

-         A látogatási terv ellenőrzéshez a következő adatokat kell megadni:

  • Ellenőrzendő értékesítő kiválasztása a munkatársi listából.
  • Ellenőrzés dátuma: az a dátumintervallum, amelynek a látogatásait ellenőrizni fogjuk.
  • Az autó által összegyűjtött GPS koordinátákat tartalmazó fájl elérési útvonala.

-          A megoldás a következőképpen végzi az ellenőrzést:

  • A kiválasztott értékesítő és dátumintervallum alapján lekérdezi a sikeresen megvalósult találkozó bejegyzéseket. A találkozó bejegyzések alapján meghatározza a meglátogatott partnereket.
  • A partnerek címét földrajzi koordinátákra fordítja.
  • A partnerek címéhez tartozó földrajzi koordinátákat megkeresi az autó által meglátogatott pontokat tartalmazó fájlban: a GPS koordinátákat kivonja egymásból, és ha az érték 500 méter alatti, akkor tekintjük úgy, hogy az autó járt a helyszínen. Az 500 méter eltérés megengedett, mert pl. nem tud az autó a
    pontos címen parkolni.
  • A nem érintett címeket listában jeleníti meg.

 

Összefoglalás

A bemutatott megoldás az üzletkötők munkájának ellenőrzését végzi, de ugyanakkor látni kell, hogy a fő
cél az ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálása, az ügyfélkapcsolatok
hatékony ápolása.

A megoldásban felhasznált módszerek, az ellenőrzésen túl, alkalmazhatók például hatékonyabb látogatási
terv összeállítására vagy optimális útvonalterv készítésére.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr714079137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Symbol Developer · http://www.symboltech.hu 2012.02.08. 23:38:11

Nem kicsi kontroll van benne. Az értékesito tud ezekröl a titkos naplozásokrol? Ennyire csunya lenne a világ, hogy gépesitve kell csekkolni, valoban járt-e ott az üzletkötö?
süti beállítások módosítása