HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

MobileNAV, avagy ERP okostelefonon a fejlesztő szemszögéből

2012.01.09. 13:21 Györke Szabolcs

Az első gondolat, ami egy Microsoft Dynamics NAV fejlesztő fejében felötlik egy teljesen új és külső komponens a meglévő rendszerbe illesztésénél, hogy mennyire lesz ez eltérő a jelenlegitől? A válasz 99%-ban az, hogy nagyon, mivel a NAV „belseje” egy régi és szűk eszközkészletű nyelvre alapul ezért az újabb generációs nyelvek bősége zavarba hozza az embert. Tehát vagy folyamatosan képezzük önmagunkat az újabb technológiákból, hogy legalább ismerős legyen valami az új jövevény felépítéséből és viselkedéséből, vagy még jobban megrémülünk és struccként dugjuk a fejünket a homokba remélve, hogy majd működik nélkülünk is az újdonság.
Tehát az „ideális” eszköz úgy működik, ha az új funkciót a régi rendszerrel karöltve kínálja hasonlóan a jelenlegi kliensekhez, vagyis a megjelenítés valamilyen szabály szerint tálalja információt a felhasználónak, de a további adatfeldolgozást a már jól ismert C/AL kód végzi a háttérben. Így a fejlesztő megkapja a bizonyosságot, hogy az adatokkal az fog történni, amit ő szeretne – hiszen teljes a kontroll az adatok bekérése után az ellenőrzésen át egészen az adatbázisba írásig.
MobileNAV
A fenti felvetésekből kiindulva készült el a MobileNAV mobil kliens. Az alkalmazás két részből áll:
·         Mobil kliens: amely fut a különböző eszközökön és semmilyen fejlesztői tudást nem igényel.
·         Microsoft Dynamics NAV beállítások: itt határozzuk meg, hogy milyen adatok legyenek publikálva a mobil kliensben.
Továbbá sikerült elérni, hogy ne kelljen köztes szerverkomponenseket telepíteni amelyek irányítják, sorba rendezik a rendszerek közti kommunikációt, hanem a MobileNAV beéri a NAV 2009 beépítet Business Web Service szolgáltatásának közvetlen elérésével.
Összegzésül elmondható, hogy a MobileNAV segít megoldást találni az új eszközökön való megjelenésre, továbbá a NAV fejlesztők, konzulensek is kényelmesen illeszthetik új vagy meglévő adatbázisokhoz, mivel nem szükséges gyökeresen új dolgokat elsajátítaniuk a testreszabás és bevezetés közben.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft mobil szoftver okostelefon erp nav dynamics mobilenav

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr1003531393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása