HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

A szoftver mint szolgáltatás - tulajdonságai: előnyök, korlátok, az SaaS platform

2009.07.15. 11:08 dr. Lengyel László

 Az IT rendszerek kiszervezése (outsourcing) mögött a következő mozgatóerők bújnak meg: a szolgáltatások kínálói, már csak méretüknél fogva is, jobb, olcsóbb, megbízhatóbb alkalmazásokat kínálnak, mint azt a vállalatok, ahogyan önmaguk számára tudnák.

 
Elemzések szerint, a SaaS megoldásokon alapuló alkalmazások használata jelentősen megnőtt és folyamatos növekedés várható. Valójában a SaaS virágzása az utóbbi évekre tehető, mivel számos olyan változás következett be a munkavégzési szokásaink területén, amely ezt lehetővé, és szükségessé tette:
        Mindenkinek van számítógépe: a legtöbb irodai alkalmazott munkája során számítógéppel dolgozik, és nem jelent számára problémát az egérkezelés, vagy a webes felületek használata. Ennek következtében az új, külső alkalmazások használatának elsajátítása kisebb költségeket és időt igényel.
        A számítástechnika egy árucikk: a múltban maguk a nagyszámítógépek voltak komolyan védve, mint stratégiai előnyök, később az alkalmazásokat tekintették a stratégiai kulcspontoknak. Manapság az üzleti folyamatok és az adat, például vásárlói adatok, munkafolyamatok, árazási információk, ami a meghatározó értékű. A számítástechnika és az alkalmazások licencelése költségközpontú, és mint ilyen alkalmas a költségek csökkentésére és a kiszervezésre (outsourcing).
        A vállalatokon belüli IT rendszerek költsége nagy.
        Az alkalmazások egyre inkább egységesek, szabványosak: néhány, iparág specifikus kivételtől eltekintve a legtöbb felhasználó idejének nagy részét szabványosított alkalmazások használatával tölti. Egy költségösszesítő oldal, egy táblázatkezelő rendszer, egy szövegszerkesztő, vagy egy e-mail rendszer olyan mindenütt előforduló alkalmazások, amelyeket a felhasználók jól ismernek, és nem okoz gondot egyik rendszerről a másikra váltaniuk.
        A paraméterezhető alkalmazások szélesebb körben használhatók: a korábbi alkalmazások többségében a munkafolyamatok megváltoztatására az egyetlen módszer a forráskód átírása volt. Ezzel szemben a legfrissebb alkalmazások esetén, különösképpen a webes alkalmazásokra igaz, jelentősen eltérő alkalmazások készíthetők pusztán paraméterezéssel illetve makrók alkalmazásával. Ez lehetőséget kínál a vállalatok számára, hogy eltérő üzleti folyamataikat támogassák. Számos SaaS szolgáltató támogatja a testreszabási lehetőségek széles skáláját.
        A speciális szoftvereket kínáló gyártók is megcélozhatják az általános piacot: a gyártók, akik egy speciális piacot céloztak meg termékeikkel, és ennek következtében a célpiac átmenetileg vagy tartósan beszűkül, a SaaS megoldást használva szélesebb piacra tehetnek szert. 
        A webes megoldások megbízhatók: az esetleges, szórványos kimaradások ellenére, a legtöbb ember szeretné a publikus internetet használni az üzleti funkciók ellátására.
        A biztonság megfelelő és transzparens: az SSL (Secure Sockets Layer) [széleskörű elfogadásával a vállalatok hozzáférhetnek alkalmazásaikhoz anélkül, hogy a végfelhasználóknak bonyolult beállításokat vagy VPN-t kellene használniuk.
        A nagy kiterjedésű hálózatok (Wide Area Network, WAN) sávszélessége, Moore törvényét követve (több mint 100%-os növekedés minden 24 hónapban), drasztikusan megnőtt, hozzávetőlegesen megközelíti a lassabb helyi hálózatok sávszélességét. Ehhez hozzáadva a távoli hozzáféréssel elérhető szolgáltatások minőségnövekedését, a felhasználókat és a vállalatokat arra ösztönzi, hogy bizalommal használják a távoli alkalmazásforrásokat.

Szólj hozzá!

Címkék: ssl saas outsourcing wan

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr41231508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása