HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

Hagyományos szoftver-megközelítés vs. Saas modell

2009.07.21. 13:12 dr. Lengyel László

A fogalmaink

A hagyományos szoftver-modell. A hagyományos szoftveralkalmazások licencköltsége induláskor igen jelentős, majd ezt követően minden évben úgynevezett szoftverkövetési díjjal kell számolni. A felhasználói szám növelése a licencköltség mellett további hardver és IT támogatás költséget is jelenthet. A licencelési költségek gyakran olyan mérőszámokhoz kötöttek, amelyek függetlenek a felhasználás mértékétől: például szervertípus, processzorok száma.
A hagyományos szoftveralkalmazások általában nagymértékben testreszabhatók. Az alkalmazás minden karbantartását és menedzselését a vásárló, aki feltelepíti a szoftvert, végzi. Ugyancsak a vásárló a felelős a megfelelő logikai és a fizikai biztonsági feltételek megteremtésért, valamint a végfelhasználók oktatásáért és a munka közbeni támogatásukért. Architektúra szempontjából a hagyományos szoftver modell egy bérlős (single-tenant) (lásd később).
 
A SaaS-megközelítés. A SaaS alkalmazások előfizetési díjért vehetők igénybe. A költségek többnyire arányosan nőnek a felhasználás mértékével, ennek megfelelően olyan mérőszámoktól függnek, mint például a felhasználók száma, vagy a tranzakciók száma.
Egy tipikus SaaS installáció nem igényel hardver erőforrást és használható a már meglévő internet hozzáférés segítségével. Esetenként módosítani kell a tűzfal beállításokon annak érdekében, hogy a SaaS alkalmazások használata zökkenőmentes legyen. A SaaS alkalmazások API-k segítségével konfigurálhatók, de fontos, hogy egy több-bérlős (multi-tenant) architektúrán alapuló SaaS alkalmazás testreszabása szigorú korlátok között kell, hogy maradjon.
A SaaS szolgáltató, a szolgáltatás havidíjáért cserébe, biztosítja a támogatást, oktatást, infrastruktúrát és a biztonsági kockázatot is vállalja. A SaaS szolgáltatásmodell bárhonnan és bármikor elérhetővé teszi az üzleti alkalmazásokat. Ennek feltétele, hogy a SaaS szolgáltatók dedikált támogató csoportot hozzanak léte, amelyek rövid idő alatt kiszolgálják a felhasználói kéréseket. Architektúra szempontjából a SaaS modell több-bérlős (multi-tenant) (lásd később).
A SaaS alkalmazások alapvető tulajdonságai:
        Nincs különbség a licenc és a hosztolási költségek között.
        Az alkalmazás webböngészőből, illetve más vékonykliensből futtatható.
        Az alkalmazás konfigurálható, de korlátozott módon szabható testre.
 
Az egy bérlős (Single-Tenant) és a több-bérlős (Multi-Tenant) architektúra összehasonlítása. A legalapvetőbb architektúrális különbség a hagyományos szoftver megközelítés és a SaaS modell között, hogy míg az előbbi egy bérlős, addig az utóbbi több-bérlős architektúrán alapszik. 
A hagyományos szoftver megközelítés egy izolált egy bérlős modell. Ez azt jelent, hogy a felhasználó vásárol egy szoftveralkalmazást és feltelepíti egy szerverre. Ez a szerver ezt az alkalmazást csak a vásárló által képviselt felhasználócsoport számára teszi elérhetővé. Manapság a legtöbb szoftveralkalmazás ilyen formában kerül értékesítésre és felhasználásra.
A SaaS modell egy több-bérlős modell. Ez azt jelenti, hogy a fizikai, támogató hardver infrastruktúra több felhasználó, felhasználócsoport között megosztásra kerül, de logikailag mindenki számára egyedi környezetet biztosít. Például, ha egy felhasználó egy SaaS CRM alkalmazást használva keres a vállalat ügyfelei között, akkor az alkalmazáspéldány, amihez a felhasználó kapcsolódik, több száz más vállalathoz tartozó felhasználót is kiszolgál, és mindezt úgy teszi, hogy a felhasználók egyike sem érzékeli ezt. Mindez egy olyan architektúrát igényel, amely maximalizálja a felhasználók közti erőforrás megosztást, de ugyanakkor képes biztonságosan megkülönböztetni és elkülönítve kezelni a különböző felhasználókhoz, felhasználócsoportokhoz tartozó adatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: saas hagyomanyos szoftvermodell single tenant multi tenant architektura

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr651258769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása