HTML

ERP és CRM - szakértői szemmel

Knipfer Tibor vagyok, közgazdászként végeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (jelenleg Budapesti Gazdasági Főiskola). Főiskolai éveimtől kezdve érdeklődöm a vállalatirányítási rendszerek iránt. Többféle integrált rendszer közel 100 bevezetésében vettem részt eddig. 2001-ben csatlakoztam a MultiSoft Kft-hez, ahol Microsoft Dynamics NAV tanácsadással foglalkozom. Konzulensi teendőim mellett Microsoft Dynamics NAV termékmenedzserként a szoftver nyelvi és jogi lokalizációját is támogatom.

Dynamics NAV 7 (2013) ízelítő sorozat 1

2012.04.11. 10:25 Györke Szabolcs

Ahogy a cím mutatja, a következő cikksorozatban szeretném megmutatni az új verzió fő ismérveit, valamint hogy miként fogja megváltoztatni az életünket az új felület és felfogás. Ha végigtekintünk a 2009, 2009 SP1, 2009 R2 verziókon, látunk egy irányt, amit a Microsoft próbál végigvinni és ezzel megújítani a termékét, hiszen ha szívünkre tesszük a kezünket, akkor érezzük, hogy a NAV technológiailag sok ponton elavult. Elég, ha az alap kétrétegű architektúrára és a nem unicode-os mivoltára gondolunk, a felület nem is lenne problémás, hiszen hozzászoktunk az utóbbi tízen-valahány évben (azért ez autóból is öreg, nem egy grafikus felületből).

A fekete leves

Az első cikk szóljon arról, amit „elvesznek” tőlünk és a későbbiekben mik lesznek azok az igazán jó dolgok, amiket kapunk. Szerencsére az MCT program keretében van lehetőségem, hogy hozzáférjek a béta verziókhoz így ki is tudom próbálni a dolgokat.

obj_dizsi.png

Egy kép az Object Designer-ről, azért hiányzik pár dolog és jött új is, sőt változtak a régiek is. Tehát lesz újdonság bőven. Csak röviden a hiányzókról, nincs Form és Dataport, továbbá nincs a jelentésekben Section designer – vagyis már csak RDLC formátumok támogatottak. A jelentésekhez kapcsolódóan „új” design guide-ot is kaptunk (nem új, mert az AX-é), amit érdemes tanulmányozni az msdn-en (http://msdn.microsoft.com/en-us/library/gg853322.aspx). Ha már objektumok, gondolom sokan észrevettétek, hogy amikor 2009-ben szerkesztetek egy-egy objektuot azt nem mindig sikerül visszatölteni egy régebbi verzióba az új tulajdonságok miatt, hát ugyanez vár itt is ránk…

Tehát ha nincs Form akkor nincs classic kliens sem, tehát muszáj RTC-t használni RDLC jelentéssel együtt. Ez időigényes, szóval fel kell készülni és gyakorolni kell azzal ami van a 2009R2-vel, ezzel a próbaidőnek vége, nincs már classic upgrade.

Könnyes búcsút kell hogy vegyünk még a NAS-tól is, nekem kicsit hiányozni fog, de amit kapunk, jobb lesz.

A fény az alagút végén

Látszik, hogy új dolgok jönnek, de változás nem mindig rossz és azt hiszem, az eddig látottak alapján, hogy több dolgot fogunk kapni, mint amit vesztünk, csak át kell értelmezni a jelenlegi tudásunkat egy új környezetbe. A C/AL kód marad, egyelőre a kódszerkesztő is (azért egy picit szebb lesz), mint ahogyan az egész fejlesztő környezet is, azért továbbra sem egy visual studio, de látszik, hogy figyelnek ránk.

Végezetül az egyik kedvenc újításom az RTC-ben:

sorok.jpg

Ha már használtad, akkor nem kell magyaráznom (azért pirossal bekarikáztam :) )… Sőt találhatsz a képen egy plusz hiánypótló funkciót is (aki megtalálja és elsőként megírja kommentben,  kap egy MultiSoftos macit).

Minden út Rómába vezet

A Directions 2012 (www.directionsemea.com) Rómában jó alkalom lesz megismerkedni az új verzióval, hiszen az egész rendezvény erről szól majd. Én is ott leszek!

 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft technikai erp nav 2013 dynamics nav 7

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-crm.blog.hu/api/trackback/id/tr464382620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása